Birdwatching in Delta Dunarii

Observarea pasarilor – Birdwatching in Delta Dunarii – este o forma de turism recreativ, prin care se face cercetarea vietii si activitatii pasarilor in habitatul lor natural. Marea parte a observarii are loc pe cale auditiva, identificarea pasarilor cu ochiul liber fiind destul de complicata. Pentru aceasta se folosesc diverse echipamente – binoclu, telescop sau camere web – pentru a ochi pasarile si pentru a le admira miscarile si penajul colorat. Scopul acestei activitati este deseori stiintific, dar si turistii curiosi il pot practica pentru o incursiune in lumea pasarilor si o educatie ecologica pe masura.

Birdwatching in Delta Dunarii

Delta Dunarii este destinatia perfecta din Romania pentru a incerca Birdwatching si pentru a urmari unele specii deosebite. In scopuri de recreere, de cunoastere a mediului inconjurator, de observare a conditiilor favorabile existentei pasarilor si a altor specii de fauna, va recomandam cu mare placere Birdwatching in Delta Dunarii!

Delta Dunarii este cea mai importanta zona umeda din Europa Centrala, un adevarat paradis pentru numeroase specii de pasari, iar in cadrul mai multor hoteluri si pensiuni din Delta se organizeaza sesiuni de birdwatching pentru ornitologi si alti iubitori ai naturi in diferite zone ale Deltei, acolo unde pot fi observate pasarile in habitatul lot natural. Dintre cele 331 de specii de pasari care se afla in Delta, 172 specii cuibaresc, iar restul de 57 sunt sedentare sau partial migratoare, 9 specii fiind declarate monument al naturii (gasca cu gat-rosu Branta ruficollis). Aproximativ 170 de specii sunt clocitoare, iar dintre acestea 40 sunt sedentare si 130 migratoare; cele neclocitoare sunt oaspeti de iarna si de pasaj primavara si toamna. Putini stiu ca in Delta Dunarii ierneaza foarte multe dintre speciile de pasari care cuibaresc dincolo de Cercul Polar de Nord sau in Siberia. Pentru ca in zonele in care traiesc peste vara temperaturile coboara foarte mult, incepand cu lunile octombrie si noiembrie, aceste pasari aleg sa ierneze in Delta Dunarii, unde raman pana la jumatatea lunii martie. Este vorba despre lebada de iarna, care o inlocuieste pe cea de vara, dar si de specii variate de rate si gaste polare.

Activitati in Delta Dunarii
Activitati in Delta Dunarii
Activitati in Delta Dunarii

Sfaturi pentru Birdwatching in Delta Dunarii

Pentru aceasta activitate sunt folosite diverse utilaje si constructii, precum – turnurile mai inalte sau barcile care sa va plimbe prin apropierea cuiburilor de pasari. Totusi nu se recomanda o invazie prea apropiata de cuiburi pentru a nu deranja pasarile si a nu le speria. Fotografierea se face fara blit, comunicarea intre turisti este una linistita si sunetele altor echipamente sunt pe minim, astfel ca toti sa se bucure de activitatea de Birdwatching in Delta Dunarii – si turistii pasionati de natura, dar si pasarile sa continue cu grijile sale zilnice.
Delta Dunarii are un patrimoniu natural bogat reprezentat atat de vegetatia unica, dar speciile de pasari pe care le puteti cunoaste si observa prin Birdwatching. Pescarusi, pelicani, corcodei si rate, ciocanitori si alte sute de specii de pasari prezint o biodiversitate unica, complexa si atractiva pentru cei care doresc sa intre, chiar daca pentru putin, in viata secreta a pasarilor. O experienta neaparata cand calatoriti in aceasta zona fantastica din Romania este Birdwatching in Delta Dunarii!

Pasari pe care le poti observa cu Birdwatching in Delta Dunarii

Dupa originea geografica, pasarile din Delta Dunarii apartin urmatoarelor grupe:

Tipului european – Vulturul plesuv sur (Gyps fulvus), Vulturul plesuv alb (Neophron percopterus);
Tipului mongolic – Vulturul mic (Aquila pomarina), Acvila de stepa (Aquila nipalensis), Soimul dunarean (Falco cherrug); Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), Pelicanul cret (Pelecanus crispus);
Tipul chinez – Lebada (Cygnus olor), Lopatarul (Platalea leocorodia);
Tipul artic – Gasca cu gatul rosu (Branta ruficollis), Gasca mare (Anser albifrons);
Tipul siberian – Cocorul (Grus grus), Rata neagra (Oidemia nigra).
Coloniile de cuibarit au reprezentat dintodeauna atractia Deltei. Miile de cuiburi construite pe crengile zavoaielor de salcie sau in stufarii, zgomotul infernal, atmosfera specifica altor ere geologice, zborul sagetator al miilor de pasari care isi hranesc puii transforma coloniile de pasari intr-un rai nu numai al ornitologilor, dar si al oricarui iubitor al naturii.

In Delta Dunarii sunt mai multe tipuri de colonii: de starci, lopatari, tiganusi si cormorani, de pelicani si cormorani, de pescarusi, de avoazete si ciocantori, etc.

Denumirea speciei Perioda de stationare in Delta Dunarii Numar de exemplare Detalii
Pelicanul comun Aprilie – Octombrie 5.000 – 6.000 Formeaza colonii de cateva sute de exemplare
Pelicanul cret Aprilie – Octombrie 500 Se intalnesc in colonii mici
Cormoranul pitic Octombrie – Aprilie 9.000 – 10.000 Apar in carduri mari
Gasca cu gat rosu Octombrie – Aprilie 5.000 – 10.000 80% din populatia mondiala
Rata Rosie Martie – Aprilie 15.000 – 20.000 Specie pe cale de disparitie
Rata mandarin Aprilie – Octombrie 1.000 – 2.000 Specie asiatica
Lebada muta Septembrie – Aprilie 800 – 1.000 Specie siberiana
Vulturul codalb Martie – Octombrie Specie mediteraneana
Egreta mica Aprilie – Octombrie Specie mediteraneana
Ciocintors Aprilie – Octombrie Specie mediteraneana

Activitati in Delta Dunarii

Primavara in Delta Dunarii

Vezi programe

Vara in Delta Dunarii

Vara in Delta Dunarii

Vezi programe

Toamna in Delta Dunarii

Toamna in Delta Dunarii

Vezi programe

Oferte in Delta cu Tichete de Vacanta