Stiuca are o dezvoltare rapida, atingand in numai trei saptamani 15 mm, iar maturitatea de reproducere la varsta de 3 ani, cand are aproximativ 700-800 de grame, si poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg (cea mai mare stiuca prinsa in Delta avea 18 kg si a fost prinsa in apropiere de Crisan).
Rapitorul numarul unu, stiuca, ascunsa in iarba sau stufaris, isi pandeste nemiscata prada care se apropie, pentru ca in momentul oportun sa atace fulgerator. Dimensiunea minima a stiucii care poate fi retinuta este de 40 de cm.
Temperatura optima de hranire pentru stiuca este de 17-18 grade C, de aceea cele mai bune partide de pescuit la stiuca se fac la primele ore ale diminetii sau seara cand se mai raceste vremea.
Cautati apele limpezi si oxigenate, cu vegetatie bogata. Lacurile mai adanci, zone cu adancimi mici si vegetatie cum ar fi japsele, canalele colmatate, sau portiuni ale canalelor unde lipsa curentilor a dus la limpezirea apei.
In perioadele de canicula, cele mai bune partide de pescuit la stiuca le vom avea pe Dunarea Veche in zona Mila 23- Crisan, pe marele M si pe canalele care sunt paralele cu Dunarea sau pe lacuri mari, precum Lumina sau Bijan (Vatafu).
Fazele lunii care influenteaza dentatia stiucii – pe luna plina se prinde cel mai bine.
Vantul este un factor benefic, prin faptul ca valurile iscate de vant oxigeneaza apa. Schimbarile bruste de temperatura sunt un factor negativ;
Presiunea atmosferica poate influenta major comportamentul rapitorului. O diferenta de la o presiune mica la o presiune mai mare pune rapitorul in miscare, facandu-l mai activ. Daca pana atunci trebuie sa folositi naluci sau actiuni putin reactive, mai mult miscate si animate pe loc, odata cu cresterea presiunii atmosferice, animarea si viteza de recuperare marita ridica sansele de a tenta rapitorul.
Daca in locul respectiv s-a pescuit intens la stiuca, aceasta este mai prudenta si rezulta mai multe rateuri. In schimb in locurile mai neumblate, unde nu s-a pescuit la lingurita, stiuca musca mai increzatoare.
Nivelul apei – un nivel mai scazut face ca pestii din zonele inundabile sa se retraga, rezultand o densitatea mai mare de stiuca.
Cea mai eficienta momeala si cea mai des folosita este lingurita oscilanta. Rezultate bune se obtin cu woblere, twistere si linguritele rotative. O momeala recomandata in momentele de apatie ale stiucii, atunci cand nu musca la lingura este pestele viu.
Coloritul momelilor artificiale pentru pescuitul stiucii depinde de tipul de balta, vegetatia prezenta in zona, perioada din zi, anotimp si nivelul de lumina de afara. Dintre culorile la care stiuca ataca mai bine pot fi amintite, auriu dimineata si seara, argintiu la amiaza cand cerul este innorat, galben si rosu la amiaza daca este insorit si avem apa mai tulbure, verde sau albastru si rosu cand cerul este senin si apa este limpede.
Daca vegetatia din apa este din abundenta, se pot folosi voblere plutitoare, trase pe suprafata apei sau aproape de suprafata, printre petele de plante.
Lanseta – intotdeauna sa aveti la voi doua lansete de stiuca cu puteri de aruncare diferite, atat pentru lacuri cat si pentru Dunarea Veche!
Lansetele pentru stiuca ar trebui sa fie Fast sau extra Fast.
Recomandare – alegeti-va o lanseta cu actiune fast pentru ca poate fi folosita si in pescuitul la jig, dar si cu naluci reactive (linguri oscilante, rotative, voblere etc). Speciile pe care le cautam cu o lanseta fast sunt in principiu: Stiuca, Biban si Salau
Puteti opta si pentru este cea extra fast, sau ”de varf” care este folosita in principiu pentru pescuitul la jig si care ne este folositoare si la pescuitul de salau. Rigide si senzitive, lansetele extra fast ne ajuta sa fim in contact permanent cu jigul, sa simtim substratul, sa simtim cand acesta se loveste de structuri si ne mai ajuta sa intepam pestele instantaneu.
Puterea de aruncare se alege in functie de nalucile cu care doriti sa pescuiti (naluci mari necesita putere mare 60, 80, 100g sau mai mult. Naluci mici necesita putere mai mica 30-40g.
Este de cele mai multe ori inscriptionata pe lanseta, spre exemplu ”10-45 grame”.
Atentie: Nu pescuiti cu greutatile limita inscriptionate pe lanseta. Pentru ca lanseta sa se incarce corect, sa avem lansari maxime si sa simtim bine naluca, trebuie pescuit cu naluci cat mai apropiate de mijlocul plajei de putere. Exemplu: am naluci 8-20 grame -> imi iau o lanseta cu putere 8-40 grame.
Pentru pescuitul la stiuca pe lacuri in Delta Dunarii va recomandam sa aveti o lanseta pentru stiuca
mai light 7-28 g de exemplu, iar pentru Dunarea veche sau canale as alege una de
10-45 g pentru ca folosim jiguri mai grele.
Mulineta trebuie sa echilibreze bine batul, asa ca cea mai buna recomandare pe care o pot face este sa mergeti cu lanseta aleasa in magazin si sa testati acolo diferite marimi de mulinete pana o gasiti pe cea care echilibreaza batul cel mai bine.
Numarul rulmenti este si el relevant tinand cont de specificul pescuitului de rapitor.
Firul – pescuitul la stiuca trebuie facut exclusiv cu fir textil.
Grosimea o alegeti din nou in functie de greutatea nalucilor (80 – 100g => 0.18 – 0.22 mm diametrul, 30 – 40g => 0.12 – 0.16 mm diametrul).
Nu uitati de strune metalice rezistente la cei 700 de dinti ai stiucii de 15-20 cm.
Glidere / Slidere – recomandate in special pe zona cu apa mica ( lacurile din delta, zone cu vegetatie, stuf etc). Cea mai productiva tehnica de recuperare a gliderelor mi se pare ca este cu trageri in sus sau lateral de diferita intensitate din lanseta, urmate de recuperarea surplusului de fir.
Linguri Oscilante – in functie de locul unde pescuiti, puteti sa folositi si linguri usoare pentru apa mica 7-10g si linguri foarte grele pentru curent puternic Ca si modele, probabil Dolinger si Irlandeza nu trebuie sa va lipseasca Cea mai productiva tehnica de recuperare a oscilantelor este o recuperare constanta din mulineta, alternanta cu cateva miscari din varful lansetei si ocazionale pauze cand lingura ajunge prea sus.
Linguritele rotative – trebuie trase prin apa cu viteza constanta
Spinner bait – Cea mai productiva tehnica de recuperare a acestei naluci este „incet si constant”
Shaduri – Pe lacuri din Delta Dunarii va recomandam jiguri 10-15g ( nu mai putin cand vine vorba de naluci mari pentru ca nu mai evolueaza pe cadere cu gramaje mici), iar pe Dunare cu jiguri de pana la 30-35g pentru ca avem curent si adancime mare.
Dimineata alegeti lingurite de alama, la pranz alegeti argintiu, iar la apus cupru.
Pentru apa limpede si cer senin va recomandam pepene verde sau alte culori translucide, cu sclipici.
Pentru apa limpede si cer acoperit alegeti nuante mai intunecate de verde si maro si culori mai opace. In apa transparenta adanca, culoare albastra
Pentru apa tulbure si cer senin folositi culori deschise, fluorescente cu sclipici.
Pentru apa tulbure si cer acoperit folositi culori deschise cu sclipici.
Alegeti mijlocul Deltei, Crisan sau Mila 23 deoarece, de aici aveti posibilitatea ca in maxim o ora sa ajungeti in orice loc de pescuit la stiuca din Delta Dunarii care promite partide de neuitat.
De aici puteti alege lacurile dintre localitatile Crisan si Mila 23 sau Dunarea Veche cum in egala masura va puteti deplasa in zona Iacub, Vatafu, Puiu, Lumina sau Isac.
Pentru oferte si detalii: 0374 824 900 | rezervari@viziteazadelta.ro | Cerere Oferta | Facebook.